Альгология 2021, 31(2): 126–140

 

https://doi.org/10.15407/alg31.02.126

 

Ле Дін Хунг, Во Ті Дьє Транг

 

Лектин, специфічний до N-ацетилнейрамінової кислоти, з червоної водорості Gracilaria canaliculata Sonder та його антибактеріальна активність

 

Резюме

Наведено результати вивчення лектину, виділеного з морської червоної водорості Gracilaria canaliculata (GCL). Процедура ізоляції лектину полягала у поєднанні водної екстракції та осадження з використанням етанолу, а також методів іонообмінної та фільтраційної хроматографії. Лектин дав одну смужку з молекулярною масою 22000 Да як в умовах невідновлення, так і відновлення SDS-PAGE, що вказує на те, що GCL є мономірним білком. Гемаглютинація GCL була стабільною при рН 3-10, температурі до 60o C; на неї не впливали ні наявність ЕДТА, ні додавання двовалентних катіонів. Лектин GCL мав високу спорідненість до N-ацетилнейрамінової кислоти завдяки взаємодії з ацетамідогрупою в екваторіальному положенні C2 цих залишків цукру. Це свідчить про те, що GCL є специфічним для N-ацетилнейрамінової кислоти. Крім того, GCL пригнічував ріст патогенних бактерій людини та креветок, Staphylococcus aureus та Vibrio alginolyticus, хоча це не впливало на ріст Escherichia coli, Enterobacter cloace, Vibrio parahaemolyticus та V. harveyi. Gracilaria canaliculata може стати перспективним джерелом цінних лектинів для використання в якості антибактеріальних засобів.

 

 

На головну